Crowdfunding Stadsmaker in Chongqing

Crowdfunding Stadsmaker in Chongqing

Studiereis naar het verre oosten – op zoek naar de Chinese betekenis van UrbanBoost
Het plan is om in november voor ruim twee maanden naar Chongqing – Chicago aan de Gele Rivier en de vierde stad van China – af te reizen.

Ik wil daar een studie doen naar Urban Villages in Chongqing – dit zijn steden die van oorsprong in het gebied liggen en nu bedreigd worden door de oprukkende ‘mega-city’ Chongqing. Een stad van 8 miljoen inwoners en nog altijd explosief groeiend binnen een gemeente van 30 miljoen inwoners.

Per urban village verschilt het enorm hoe deze omgaan met die oprukkende stad. De een wordt weggevaagd en vervangen door wolkenkrabbers, anderen gaan zichzelf ontwikkelen en worden opgenomen in de grote stad, omringd door wolkenkrabbers.

Wat ga ik doen?
Belangrijkste Urban Village waar ik me op wil richten is het gebied ’18-steps’. Hier ontmoeten arm en rijk elkaar bovenaan de trap. Beneden bevindt zich de oorspronkelijke stad welke bedreigt wordt door de opdrukkende stad boven, waar de Gucci’s en Cartier’s vechten om het mooiste (duurste) plekje.
Daarnaast wil ik ook op andere plekken, aan de randen van de oprukkende stad kijken hoe deze stad zich ontwikkelt. Online zijn verschillende voorbeelden waarbij enkele jaren geleden het naderende einde van een village werd aangekondigd – zijn deze steden inderdaad verdreven, wat staat daar nu of hebben deze steden zich (deels) staande weten te houden?

Om iedereen die dat wil op de hoogte te houden van alle bevindingen zal ik hierover intensief bloggen via mijn website.
Ook over de uitstapjes naar Beijing, Shanghai en Hong Kong – allen op ca. 3 uur vliegen – waarvan het de bedoeling is deze vanuit Chongqing te bezoeken.

Waarom dan deze crowdfunding?
De cultuur van Chongqing, de enorme contrasten tussen nieuw en oud, arm en rijk zullen een onvergetelijke indruk maken, een verrijking voor het leven – maar niet voor mijn bankrekening. Natuurlijk had ik voor deze reis kunnen sparen, ware het niet dat dit ook pas 2 maanden geleden op mijn pad kwam. Helaas kan ik deze studiereis ook nog niet uit het bedrijfskapitaal van UrbanBoost financieren dat nog maar enkele maanden bestaat.

Maar omdat zo’n kans als deze niet iedere dag voorbij komt en misschien wel nooit meer moet je die nu met beide handen aangrijpen. Daarnaast lopen de vaste kosten in Nederland natuurlijk ook gewoon door tijdens het verblijf in China.
Vandaar dit verzoek tot sponsoring.

Omdat we met velen zijn, niet zoveel als in Chongqing, is elk bedrag welkom en hoop ik op die manier dat jullie mij kunnen helpen dit tot een succesvolle reis te laten zijn en jullie deelgenoot te laten zijn van de reis en de ervaringen.