Openluchthotel van Schaffelaar

Openluchthotel van Schaffelaar

Het Jan van Schaffelaarplantsoen – een braakliggend terrein dat jaren wachtte op een herbestemming. Medio 2016 is daar gestart met de bouw van 250 appartementen, maar voor die tijd was in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een buurttuin – ondersteund door Cascoland.

Het moment dat de nieuwbouw werd aangekondigd was voor ons Cascoland en UrbanBoost het teken om op een gepaste manier afscheid te nemen van deze belangrijke plek voor de buurt en te koppelen aan de activiteiten rondom 4 en 5 mei. We kwamen met het (absurde) idee van het eerste openluchthotel van Amsterdam – ‘Hotel van Schaffelaar’ – waarbij voor één nacht 25 bedden in de openbare ruimte zijn geplaatst. Door omstandigheden – bouwcontainers in ‘het hotel’ – waren we echter genoodzaakt het hotel te verplaatsen naar een (mooiere) plek aan de overzijde van de straat.

Een unieke ervaring waar we ook een daad wilden stellen in het kader van 4 en 5 mei.
Het mogen leven, zeggen, doen en slapen in vrijheid en ons daarbij veilig kunnen voelen – iets wat voor vele vluchtelingen in ons land en mensen in andere landen geen vanzelfsprekendheid is.
Hotel van Schaffelaar was meer dan enkel een slaapplek in de open lucht – je stapte als gast midden in een performance met film, singer-songwriters en theater.

Inchecken in het hotel kon op de avond van 4 mei vanaf 20.02 uur – waarna de gasten naar hun bed werden begeleid en het programma begon met o.a. de film HUMAN (https://www.youtube.com/watch?v=NsxF2Y1EXQE).

Gasten werden muzikaal toegestopt door de singer-songwriters op het voeteneind van je bed. De wellness area – hottub – was voor alle gasten de hele nacht vrij beschikbaar en vanuit je bed kon er geluisterd worden naar het speciale kanaal van Radio van Schaffelaar met verhalen en over vluchtelingen.

De volgende ochtend rond zonsopkomst werden de gasten gewekt om die dag de vrijheid te vieren na het ontbijt dat door asielzoekers, buurtbewoners en -ondernemers werd geserveerd aan de hotelgasten.

Rond 11.00 uur diende iedereen weer uitgecheckt te zijn en sloot het hotel voor altijd ‘de deuren’. *)

Hotel van Schaffelaar was een co-productie van Cascoland, BACK Amsterdam en BoLoBoost ondersteund door Streetdinners en comite 4 en 5 mei Amsterdam

*) Vanwege de enthousiaste reactie en het succes van de 2016 editie is besloten om op 5 mei 2017 wederom een Hotel van Schaffelaar te organiseren.

Over het hotel verscheen een artikel in het boek ‘The City At Eye Level – In The Netherlands’